Přeskočit na obsah

Zoo Praha pomáhá vombatům ve volné přírodě

  • od

Vombaty ve volné přírodě ohrožuje svrab, který byl před 200 lety do Austrálie zavlečen z Evropy. Aktuálně jím je nakaženo asi 70 procent všech volně žijících vombatů obecných. Bez léčby je svrab smrtelný. Zoo Praha proto finančně podpořila neziskovou organizaci Wombat Rescue, která v okolí australské Canberry vombaty zachraňuje. Po léčbě a rehabilitaci vypouští tyto vačnatce zpět do divočiny.

Divoký vombat obecný

Foto: Divoký vombat obecný sužovaný svrabem, zdroj: Wombat Rescue, Zoo Praha

 

Pomoc z Prahy míří do Austrálie

Díky Zoo Praha, která vombaty od roku 2021 chová jako jediná zoo v Česku, vzniknou v Austrálii nové výběhy určené pro návrat vyléčených vombatů do volné přírody metodou „soft release“. 

„Ochranu divoce žijících vombatů jsme podpořili částkou 400 000 Kč, která putuje do Austrálie z našeho sbírkového konta Pomáháme jim přežít,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

 „Vombat obecný zatím naštěstí není zařazen na Červeném seznamu ohrožených druhů a naším cílem je, aby to tak i zůstalo. Trojice ‚pražských‘ vombatů Cooper, Winkleigh a malá Mersey jsou skvělými ambasadory a také díky nim můžeme pomáhat jejich volně žijícím příbuzným.“

Wombat Rescue

Iniciativa Wombat Rescue pomáhá primárně vombatům infikovaným svrabem, a to jak odchyceným jedincům, tak i plošně – mimo jiné aplikací léčiv do ústí vombatích nor. Dále se věnuje zraněným či osiřelým vombatům a osvětě. Vombati jsou totiž ohroženi rovněž kolizemi na silnicích, nelegálním odstřelem, rozrůstající se zástavbou i extrémními přírodními vlivy jako jsou sucha, povodně a požáry.

„Mám radost, že se nám podařilo zprostředkovat tuto spolupráci mezi Zoo Praha a dobrovolnickou organizací Wombat Rescue, do jejíž práce se zde zapojují i čeští krajané. Je fantastické sledovat, jak se lidé z doslova opačných stran planety dokáží spojit pro dobrou věc. Ochrana přírody musí překračovat státní hranice, protože zachování biodiverzity a zdravých ekosystémů je v zájmu nás všech,“ říká Jana Tyrer, velvyslankyně České republiky v Austrálii.

Nezisková iniciativa Wombat Rescue ročně zachrání zhruba stovku vombatů od jisté smrti. Pokud to jejich zdravotní stav dovolí, vypouští je zpět do volnosti metodou tzv. „soft release“. Ta spočívá v částečném odstranění plotu, který ohraničuje speciální výběh. Do něj se pak vombati mohou dle libosti vracet, dokud si sami nebudou jistí a neopustí vytyčený prostor definitivně dle vlastní vůle. Díky finanční podpoře Zoo Praha vzniknou hned dva nové výběhy tohoto typu.

TISKOVÁ ZPRÁVA

KOČIČÍ NOVINY filtrují dobré zprávy. Zajímají nás i zprávy odjinud, dobré tiskové zprávy, pozitivní informace. Business nevynecháváme, ani PR články. Hledáme to dobré, také v oblasti komerčních sdělení, v komerční nabídce, především pokud jde o produkty a služby pro kočky, chovatele koček a milovníky zvířat obecně. Tento článek představuje právě Komerční sdělení, PR text. Nejde o redakční obsah, vznikl jako (tisková) zpráva odjinud.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *