Všechno, co je zelené, se na Zelený čtvrtek hodí. Vedle špenátových listů jsou to i mladé kopřivy nebo medvědí česnek, také pažitka a jiné bylinky, salát všeho druhu, klíčky, kedluben, zelí, hrášek, ale i zelené fazolky, avokádo nebo pistácie. Jako základní ingredience velikonočních pochoutek se samozřejmě ve velkém uplatňují i vajíčka, třeba při přípravě tradiční velikonoční nádivky či pečení velikonočního mazance. Lahůdkou je také luxusní vaječný likér.
Jak vypadá velikonoční menu?
Romantická restaurace Selský Dvůr obklopená zelení pražského Hostivaře připravila na Velikonoce jako hlavní chod špenát s vykostěným jehněčím kolínkem a opečenými bramborovými plackami plněnými jarní zeleninou. Po velikonočním krému z medvědího česneku s máslovými krutóny jako polévce si můžete dát i pečené jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou a tuřínové zelí, případně králičí stehno na smetaně s domácími karlovarskými knedlíky.
Jako dezert v Selském Dvoře voní na másle opečený velikonoční mazanec s krémem Baileys. Máslový mazanec přitom restaurace nabízí i online ve svém eshopu, spolu s domácím velikonočním beránkem zalitým jemnou mléčnou čokoládou a sypaným hrstí drcených lískových oříšků.
Malý velký ptačí zpěváček
Je velký asi jako kos a má libozvučný flétnový hlas.
Kam za mazancem?
Na másle pečený mazanec, tentokrát s jablečným rozvarem, karamelizovaným ořechy a šlehanou smetanou, zdobí jako na dezert také sváteční menu další restaurace certifikované v projektu CzechSpecials, restaurace Zdejší kuchyně hotelu Zlatá hvězda v Třeboni.
Kaštanový krém s medvědím česnekem jako polévku tady předchází králičí terinka s rozinkami a křepelčím vejcem s kopřivo – mátovou salsou. Hlavním chodem je pak nadívané kuřecí prso Supreme špenátem a karotkou na velikonoční nádivce s bramborovými šiškami a bylinkovou omáčkou. Nezní to skvěle?
Špenát, ale také kopřivy, vedle klasického slepičího i křepelčí vejce
Pečené jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou, smažené králičí stehno a bramborový salát s kopřivami nebo jehněčí lýtko pomalu tažené s cibulí, česnekem a tymiánem, k němu grilovaná šalotka nakládaná v červeném víně a gratinované smetanové brambory se špenátem. To jsou velikonoční specialisty brněnské restaurace Gusto Plzeňka. I ta se pyšní certifikací CzechSpecials.
Aby toho nebylo málo, pochutnat si v centru Brna můžete i na telecí saltimbocce na listovém špenátu se špekem a šalotkou, podávané se šafránovým rizotem z arborio rýže. Nechybí ani jemný dušený špenát s bešamelem a česnekem, servírovaný tradičně se sázeným vejcem a vařenými bramborami s máslem a pažitkou.
K tomu si v restauraci Gusto Plzeňka pochutnáte na krémové polévce z medvědího česneku s křepelčím vejcem a máslovými krutony, případně na kohoutím consommé s trhaným masem, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi.
Ke kávě tady doporučují domácí vaječný likér a malinový sorbet s medvědím česnekem a mini makronkami. Vaječný likér spolu s čerstvým lesním ovocem tvoří i dezert nazvaný mousse z tmavé belgické čokolády.
Odnést domů si odtud můžete nejenom tradiční velikonoční mazanec, ale i křehké sněhové kuřátko, linecké vajíčko, beránka nebo zajíčka.
O ČLÁNKU: Nemusí to být jen „obyčejný“ špenát. Velikonoce servírují i jiné speciality. Inspiraci nabízí velikonoční menu osvědčených restaurací
▼ ZDROJE A DALŠÍ INFORMACE
Nemusí to být jen „obyčejný“ špenát. Velikonoce servírují i jiné speciality. Inspiraci nabízí velikonoční menu osvědčených restaurací
Všechno, co je zelené, se na Zelený čtvrtek hodí. Vedle špenátových listů jsou to i mladé kopřivy nebo medvědí česnek, také pažitka a jiné bylinky, salát všeho druhu, klíčky, kedluben, zelí, hrášek, ale i zelené fazolky, avokádo nebo pistácie. Jako základní ingredience velikonočních pochoutek se samozřejmě ve velkém uplatňují i vajíčka, třeba při přípravě tradiční velikonoční nádivky či pečení velikonočního mazance. Lahůdkou je také luxusní vaječný likér.
Internet: /1/ Czechspecials.cz, /2/ Restaurace-selskydvur.cz, /3/ Zlatahvezda.cz, /4/ Gustoplzenka.cz
Chcete víc?