Přeskočit na obsah

Nemusí to být jen „obyčejný“ špenát. Velikonoce servírují i jiné speciality. Inspiraci nabízí velikonoční menu osvědčených restaurací

Všechno, co je zelené, se na Zelený čtvrtek hodí. Vedle špenátových listů jsou to i mladé kopřivy nebo medvědí česnek, také pažitka a jiné bylinky, salát všeho druhu, klíčky, kedluben, zelí, hrášek, ale i zelené fazolky, avokádo nebo pistácie. Jako základní ingredience velikonočních pochoutek se samozřejmě ve velkém uplatňují i vajíčka, třeba při přípravě tradiční velikonoční nádivky či pečení velikonočního mazance. Lahůdkou je také luxusní vaječný likér.

Velikonoční menu

Ilustrační foto: Velikonoční menu, zdroj: Pixabay.com

Jak vypadá velikonoční menu?

Romantická restaurace Selský Dvůr obklopená zelení pražského Hostivaře připravila na Velikonoce jako hlavní chod špenát s vykostěným jehněčím kolínkem a opečenými bramborovými plackami plněnými jarní zeleninou. Po velikonočním krému z medvědího česneku s máslovými krutóny jako polévce si můžete dát i pečené jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou a tuřínové zelí, případně králičí stehno na smetaně s domácími karlovarskými knedlíky.

Jako dezert v Selském Dvoře voní na másle opečený velikonoční mazanec s krémem Baileys. Máslový mazanec přitom restaurace nabízí i online ve svém eshopu, spolu s domácím velikonočním beránkem zalitým jemnou mléčnou čokoládou a sypaným hrstí drcených lískových oříšků.

Kam za mazancem?

Na másle pečený mazanec, tentokrát s jablečným rozvarem, karamelizovaným ořechy a šlehanou smetanou, zdobí jako na dezert také sváteční menu další restaurace certifikované v projektu CzechSpecials, restaurace Zdejší kuchyně hotelu Zlatá hvězda v Třeboni.

Kaštanový krém s medvědím česnekem jako polévku tady předchází králičí terinka s rozinkami a křepelčím vejcem s kopřivo – mátovou salsou. Hlavním chodem je pak nadívané kuřecí prso Supreme špenátem a karotkou na velikonoční nádivce s bramborovými šiškami a bylinkovou omáčkou. Nezní to skvěle?

Špenát, ale také kopřivy, vedle klasického slepičího i křepelčí vejce

Pečené jarní kuřátko plněné žemlovou nádivkou, smažené králičí stehno a bramborový salát s kopřivami nebo jehněčí lýtko pomalu tažené s cibulí, česnekem a tymiánem, k němu grilovaná šalotka nakládaná v červeném víně a gratinované smetanové brambory se špenátem. To jsou velikonoční specialisty brněnské restaurace Gusto Plzeňka. I ta se pyšní certifikací CzechSpecials.

Aby toho nebylo málo, pochutnat si v centru Brna můžete i na telecí saltimbocce na listovém špenátu se špekem a šalotkou, podávané se šafránovým rizotem z arborio rýže. Nechybí ani jemný dušený špenát s bešamelem a česnekem, servírovaný tradičně se sázeným vejcem a vařenými bramborami s máslem a pažitkou.

K tomu si v restauraci Gusto Plzeňka pochutnáte na krémové polévce z medvědího česneku s křepelčím vejcem a máslovými krutony, případně na kohoutím consommé s trhaným masem, kořenovou zeleninou a domácími nudlemi.

Ke kávě tady doporučují domácí vaječný likér a malinový sorbet s medvědím česnekem a mini makronkami. Vaječný likér spolu s čerstvým lesním ovocem tvoří i dezert nazvaný mousse z tmavé belgické čokolády.

Odnést domů si odtud můžete nejenom tradiční velikonoční mazanec, ale i křehké sněhové kuřátko, linecké vajíčko, beránka nebo zajíčka.

ZDROJE A DALŠÍ INFORMACE

Nemusí to být jen „obyčejný“ špenát. Velikonoce servírují i jiné speciality. Inspiraci nabízí velikonoční menu osvědčených restaurací

,

Všechno, co je zelené, se na Zelený čtvrtek hodí. Vedle špenátových listů jsou to i mladé kopřivy nebo medvědí česnek, také pažitka a jiné bylinky, salát všeho druhu, klíčky, kedluben, zelí, hrášek, ale i zelené fazolky, avokádo nebo pistácie. Jako základní ingredience velikonočních pochoutek se samozřejmě ve velkém uplatňují i vajíčka, třeba při přípravě tradiční velikonoční nádivky či pečení velikonočního mazance. Lahůdkou je také luxusní vaječný likér.

Internet: /1/ Czechspecials.cz, /2/ Restaurace-selskydvur.cz, /3/ Zlatahvezda.cz, /4/ Gustoplzenka.cz

Píchá, ale nejde nemilovat

Sice neobvyklý, přesto může být ježek i domácí mazlíček

Ježek bělobřichý, domácí mazlíček
Margay, lat. Leopardus wiedii

Vypadá jako kočka, ale je to margay

Jediná kočka, která leze hlavou dolů

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *