Kdo říká, že vánoční trhy musí vonět jenom svařákem a punčem? Stejně jako bodnou tradiční vánoční dobroty, třeba křupavý bramborák, případně obložený langoš nebo stylové kapří hranolky, sladký trdelník či palačinky, sváteční atmosféru skvěle doplní i pochoutky vskutku originální. Ty nabízejí Brněnské Vánoce na Náměstí svobody, Dominikánském náměstí a Zelném trhu.
Sladká tečka nakonec, dle chuti i na začátek
Návštěvníky brněnských vánočních trhů čeká v jednom z gastronomických stánků například vánoční dort cukrářství Víta Martináka, připravený speciálně pro Brněnské Vánoce. Je naplněný směsí kandovaného ovoce, vlašských ořechů, rozinek, koření a melasy. Potažený 60% marcipánem a politý sněhovou vrstvou fondánu se podává s teplým šodó, tedy pudinkem s pravou vanilkou.
Chuťové pohárky všech sladkomilů jistě potěší i máslová marcipánová škola Cukrářství Martinák nebo oblíbené zákusky, jako jsou věnečky, větrníky, linecké kolečko, třené linecké, marokánka, plněná kokoska, jádrový rohlíček aj. To vše si na vánočních trzích můžete dopřát. K dostání je tady i balené vánoční cukroví, ve kterém nechybí vanilkové rohlíčky, rumové oříšky a klasické čajové pečivo nejvyšší kvality.
K ochutnání na vánočních trzích v Brně láká v dalším stánku také španělská smažená laskomina, koblížky churros (čuros). Jsou tradičně sypané voňavou skořicí a podávané s kvalitní čokoládou, ať již hořkou, mléčnou, nebo bílou. Případně si španělskou gurmánskou specialitu můžete v Brně dát i v českém podání naslano jako churros s česnekem a petrželí.
Středomořské chutě uprostřed Evropy
Své místo mezi stánky vánočních trhů v Brně našel i projekt Ochutnej Sardinii se smaženými plněnými taštičkami Sebadas v klasické nebo vánoční verzi. V doprovodu horké Mandle nebo horké Bomby, speciální varianty italské tekuté pochoutky bombardino, tady najdete vedle sardinského vína Cannonau a Moscato i pálenku Fillu e Ferru, stejně jako likéry Mirto di Mirto nebo Amaro dei Sardi.
Brněnské Vánoce nabízejí k ochutnání i kus Francie. Drinky na zahřátí jako červené víno s sherry a čokoládou, bílé víno se skořicovou whiskey nebo svařený mošt pro nejmenší tady připravuje na svém stánku Bára Cvaková s kolegy z Wine Café Klára Bára. To sídlí na Čápkové ulici. Na trzích se rozhodli vedle pochoutek jako sýry, klobásky či paštiky, nabízet podobně jako přímo ve své vinárně i delikátní ústřice z Normandie.
Ústřice na stánku odborně otvírají a servírují, společně s citronem a šampaňským, vedle rozlévaného Brut Blanc de Noir z malého francouzského vinařství Guilleminot si k nim ale můžete dopřát i cavu nebo prosecco.
Stánek Wine Cafe Klára Bára s ústřicemi je zasazený příznačně na Dominikánském náměstí, bývalém Rybím trhu. Originální nabídku skvěle doplňuje i originální výzdoba dekorací od JUNG architekti. Navíc je odtud nádherný výhled na betlém. To aby i s ústřicemi a bublinkami bylo jasné, že originální stánek je stále součástí adventních trhů, které v moravské metropoli oficiálně označují jako Brněnské Vánoce.
Ilustrační foto: Ústřice na talíři, zdroj: Pixabay.com
Ústřice & bubliny: Nejoriginálnější pochoutka vánočních trhů