Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství je osvětovou kampaní ministerstva zemědělství, která již přinesla své první plody. Byli vyhlášeni vítězové soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022. Hlavní cenu získal Bio sýr s bílou plísní z Ekofarmy Javorník, zvítězil také v kategorii biopotravina živočišného původu. V současnosti jde o jediný sýr s bílou plísní v bio kvalitě v ČR.
Bio sýry, biovíno, bio čaj i bio maso
Ekofarma Javorník, která hospodaří na 1660 hektarech půdy v CHKO Bílé Karpaty, se přitom již loni těšila z vítězství za svůj biotvaroh. Specializuje se na kvalitní mléčné výrobky z čerstvě nadojeného mléka vlastních dojnic, které se pasou na loukách Bílých Karpat a chovají v systému ekologického zemědělství. Mléko na farmě zpracovávají pouze šetrnou pasterizací bez používání homogenizace, tím si zachovává původní vlastnosti a biologickou hodnotu. Výrobky přitom neobsahují žádné přidané konzervační látky mimo kuchyňské soli, která sýrům dodává chuť.
Odborná porota soutěže Biopotravina roku ze 120 přihlášených produktů vyzdvihla vedle bio sýra i další produkty, například biovíno Tramín červený 2019 z vinařství Víno Marcičák jako nejlepší biovíno nebo bylinný čaj Native Way jako nejlepší biopotravinu rostlinného původu. Ve svém složení nabízejí bylinné čaje Native Way takové bylinky jako kopřiva, meduňka, měsíček, šalvěj nebo lipový květ, vždy v bio kvalitě. Pod značkou najdete i bio koření, bylinné soli nebo semínka, mj. měsíček lékařský, koriandr setý, chrpa modrá, heřmánek pravý, bazalka pravá, kopr vonný nebo Ashwagandha.
V České republice je v současnosti v bio kvalitě dostupné celé spektrum produktů. Dle Kateřiny Urbánkové ze Svazu ekologických zemědělců Pro-bio je nyní čas zařadit je například do školního stravování. Tam jsou zatím rezervy, přestože v soutěži se dostalo i na ocenění pro výrobky pro gastronomii. Vítězem této kategorie se stal bio černý rybízový džem značky Marmelády Šafránka.
Vzhůru na Vysočinu!
Cenu v soutěži biopotravin sklidila i steakové biomaso hovězí Sirloin steak z farmy Mitrovský dvůr, již v roce 2020 se přitom sušené maso z Mitrovského dvora stalo absolutním vítězem soutěže jako biopotravina roku 2020.
Mitrovský dvůr a Statek Mitrov na Vysočině poblíž Ždáru nad Sázavou představuje také příjemné výletní místo se steakovou restaurací a prodejnou. Ve zdejší aréně probíhají například jezdecké závody, westernové soutěže, rodeo nebo ukázky práce pasteveckých psů. Pravidelně se zde konají také farmářské trhy s regionálními produkty. Nechybí vyzrálé hovězí maso plemene Aberdeen Angus z místní produkce Statku Mitrov, ale i další druhy masa a široká nabídka masných výrobků. Vedle toho se tady dá koupit český med, vejce, zelenina, sýry, také koření, bylinky, rostliny a sazenice od regionálních farmářů.
Bio maso a bio recepty
V rámci kampaně Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství chystá ministerstvo zemědělství i další podporu zdravého a udržitelného stravování. V září například spustí také mapu bio hovězího, měla by být dostupná na webu www.myjsmebio.cz. Již nyní se tam dají najít mj. i jednoduché recepty od Hugo Hromase z bio hovězího pro každou příležitost. Nechybí klasické recepty jako svíčková na smetaně, španělský ptáček, rosbíf, masové kuličky nebo kotlíkový guláš, ale najdou se tam i takové speciality jako hovězí špízy po malajsku, hovězí pho, hovězí na kávě, hovězí na burgundský způsob, hovězí maso s okurkovou omáčkou, hovězí malý ořech v salátu, hovězí líčka na černém pivu s jablečným pyré, hovězí hrudí s koriandrem a pepřem, hovězí oháňka na víně s hořkou čokoládou a mnohé další.
Na webu www.myjsmebio.cz na vás čekají také třeba typy na zavařování nebo pozvánka na Festival bio vín a bio sýrů.
Festival bio vín a bio sýrů
Festival bio vín a bio sýrů se letos koná 24. září 2022 v jihomoravském Mikulově.
3. ročník festivalu návštěvníky tradičně láká na oblíbený bio burčák a samozřejmě bio víno, mj. i biovíno vinařství Abrle Biovíno. K ochutnání tady budou také vítězné biopotraviny soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022 – Marmelády Šafránka nebo čaje Native Way. Švestková povidla a další dobroty do Mikulova přiveze také David Ryšavý z Bílých Karpat. Tady je vyrábí pod značkou Eko sady Komňa. Eko sady komňa se přitom pyšní titulem Nejlepší ekofarma roku 2021. Představí se tady i Levandulový statek Bezděkov a další.
Biopotravina roku: sýr z ekofarmy, biovíno nebo bylinný čaj