Americké regulační orgány povolily v zemi prodej několika „kuřecích produktů“, které pocházejí z laboratoře. Dvě kalifornské společnosti Upside Foods a Good Meat, dceřiná společnost Eat Just, dostaly souhlas amerického ministerstva zemědělství (USDA) k výrobě a prodeji laboratorně vypěstovaných produktů. Odstartovala revoluce?
Jak se vyrábí umělé maso?
Proces výroby masa z laboratoře, nazývaného také umělé nebo kultivované maso, začíná podle USDA odběrem buněk z tkání živého zvířete. Zvíře přitom obvykle zůstává naživu, bez následků. Buňky se dále dostávají do buněčné banky, aby se následně přemístily do velkých ocelových nádob, uvádí The Associated Press./1/
Nádrže fungují jako bioreaktory, kde se buňky mohou rychle množit. Buňkám jsou dodávány živiny, povrchy, na kterých mohou buňky růst, a proteinové růstové faktory, které napomáhají diferenciaci buněk na svalové, tukové a pojivové tkáně. Vznikají tak tkáně jako u běžného kuřete. Jakmile jsou připraveny „ke sklizni“, odebírají se z nádrží a zpracovávají se konvenčními metodami potravinářství.
Maso Upside Foods a Good Meat bylo vyhodnoceno jako bezpečné pro lidskou spotřebu a s řádným označením se tak může prodávat na pultech obchodů. Kuře vypěstované v laboratoři však prozatím nenajdete v žádném průměrném obchodě, jeho cena navíc od běžného nákupu odrazuje.
Video YouTube: Maso z laboratoře ochutnává slavný šéfkuchař
Kuře z laboratoře v Michelinských restauracích
Upside Foods spolupracuje s Dominiquem Crennem, majitelem restaurace Atelier Crenn se třemi michelinskými hvězdami, která bude pěstované maso podávat v baru Crenn v San Franciscu. Podobně se produkt Good Meat bude podávat v jedné z restaurací šéfkuchaře celebrit José Andrése. Ten je od roku 2021 také jedním z členů představenstva společnosti.
Andrés považuje Good Meat za zásadní pro boj proti změně klimatu. „Musíme inovovat, přizpůsobit naše jídlo planetě v krizi. Musíme vytvořit potraviny, která nasytí lidi a zároveň udrží naše komunity a životní prostředí,“ uvádí Andrés na webu společnosti./3/
Zatím je tedy maso z laboratoře luxusní záležitostí. Dle zakladatelky a generální ředitelky Upside Umy Valetiové by se na ceny srovnatelné s tradičním masem mělo dostat během pěti až patnácti let. Valetiová pro Yahoo Finance uvedla, že věří, že jejich „lahodný komplexní kuřecí produkt“ nastaví zlatý standard pro toto odvětví. Pro CNBC však zároveň přiznala, že zatím není jasné, mohou společnosti reálně zefektivnit výrobu, aby bylo maso vypěstované v laboratoři dostupné pro všeobecnou spotřebu.
Maso z laboratoře musí obstát v podmínkách drahých médií i energií, které jsou pro jeho výrobu v omezeném množství potřeba. Největší překážkou je však spotřebitel, který si musí zvyknout na to, že maso nepochází z farmy, ale z laboratoře.
O ČLÁNKU: Schváleno! V USA odsouhlasili prodej masa vypěstovaného v laboratoři. Odstartovala revoluce?
▼ ZDROJE A DALŠÍ INFORMACE
Schváleno! V USA odsouhlasili prodej masa vypěstovaného v laboratoři. Odstartovala revoluce?
Americké regulační orgány povolily v zemi prodej několika „kuřecích produktů“, které pocházejí z laboratoře. Dvě kalifornské společnosti Upside Foods a Good Meat, dceřiná společnost Eat Just, dostaly souhlas amerického ministerstva zemědělství (USDA) k výrobě a prodeji laboratorně vypěstovaných produktů. Odstartovala revoluce?
Internet: /1/ APnews.com, /2/ LiveScience.com, /3/ GoodMeat.co, /4/ Yahoo.com, /5/ CNBC.com
VĚDA (A PŘÍRODA) VÍ
Stále je co objevovat. Stále je co zkoumat. A tak zkoumáme, objevujeme, poznáváme. Fyzika, chemie a biologie. To je velká trojka věd, které přinášejí nové a nové poznatky. Velká zábava však může být i poznávání z dalších vědních oborů, poznávání divů přírody, všech světa krás. I ty přinášejí KOČIČÍ NOVINY.
Nová vědecká stavebnice byla vyvinuta s vědci Botanického ústavu AV ČR
Etika biobankingu v záchraně druhů
Každý přemýšlí, většinou až moc. Psychiatr nabízí jednoduchý trik, jak se zatěžujících myšlenek zbavit
Radost do života můžete vnést snadno a rychle hned teď. Stačí si položit jednu jedinou otázku
Česká věda opět ukazuje světu, jak na to, tentokrát v oblasti vodíkové dopravy
Lesy ČR staví nové útulny. Poutníci Českem jich potkají hned dvacet
POZNÁTE JE? POZNÁTE MLÁDĚ NA OBRÁZKU?
NEJNOVĚJŠÍ DOBRÉ ZPRÁVY
Naše nové články zkoumají vědecké objevy i divy přírody, zvířata divoká i domácí. Reportujeme o přírodním bohatství či bohatství přírody, sledujeme všechny poklady světa, ale i vesmírné dění, vše pro život v zenu.