Přeskočit na obsah

Chutná jako avokádo, ale je to ecovado. A má původ v Británii

Avokádo nabízí vedle krémové konzistence a jemné chuti i cenné živiny. Lahodný plod je tak oblíbeným po celém světě, dokonce se stal módní záležitostí. Obrovské monokulturní plantáže v Jižní a Střední Americe však bohužel avokádo produkují na úkor biodiverzity a vody v krajině. Britská designérka Arina Shokouhi proto navrhla udržitelnou alternativu. Z lokálních surovin vytvořila ekologické avokádo, ecovado.

Fazole a oříšky: klíčové ingredience pro umělé avokádo

Udržitelná alternativa avokáda vznikla jako závěrečný projekt studia na prestižní škole Central Saint Martins College v Londýně. Arina Shokouhi přitom spolupracovala s Jackem Wallmanem z z Centra potravinářských inovací v Nottinghamu, aby nabídla vše, co pravé avokádo, česky hruškovec přelahodný.

Recept vedle fazolí jako klíčové ingredience využívá i lískové oříšky, dále jablka a řepkový olej. Vše se snoubí do do krémové struktury s jemnou oříškovou chutí. Nejenže uspokojí chuťové pohárky, ale naplňuje i principy tzv. klimatariánství, způsobu stravování zaměřeného na snížení negativních dopadů na životní prostředí.

Arina ovšem recept vyladila až do skutečné podoby avokáda, a tak nechybí slupka vyrobená z vosku nebo pecka z vlašského ořechu. V designu zvažovala i využití dřevěné kuličky nebo recyklovatelného papíru, ale vydala se cestou nejmenšího plýtvání. Také slupka, resp. obal je dokonale biologicky rozložitelný. Dá se kompostovat, anebo využít pro domácí výrobu svíčky. Stačí obal rozpustit a doplnit knotem.

Lokální ecovado

Ecovado vypadá a chutná jako teplomilný plod, ale je vyrobené pouze z lokálních surovin. Na rozdíl od pravého avokáda neničí planetu a je udržitelné. Jeho autorka si navíc pohrává s myšlenkou, že by každá země měla vlastní avokádo dle místních surovin. Hispteři, kteří avokádo ve velkém vyhledávají v kavárnách a bistrech, by mohli být z lokálního avokáda nadšeni. A nejenom hipsteři. Zatím se však nevyrábí ani britské evocado, ač jeho autorka doufá, že by výroba mohla brzy začít.

Chutná jako avokádo, ale je to ecovado. A má původ v Británii

Ilustrační foto:Avokádo, zdroj: Pixabay.com

Chutná jako avokádo, ale je to ecovado. A má původ v Británii

O článku, zdroje a další informace

Chutná jako avokádo, ale je to ecovado. A má původ v Británii

,

Avokádo nabízí vedle krémové konzistence a jemné chuti i cenné živiny. Lahodný plod je tak oblíbeným po celém světě, dokonce se stal módní záležitostí, bohužel však na úkor biodiverzity a vody v krajině. Britská designérka Arina Shokouhi navrhla udržitelnou alternativu. Z lokálních surovin vytvořila ekologické avokádo, ecovado.

Internet: Arina-Shoukohi.com, Dezeen.com, Foodmatterslive.com, Forbes.cz


Redaktorka Kočičí noviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.